Is mos op mijn dak écht een probleem?

In principe hoeft mosvorming niet onmiddellijk tot ernstige problemen te leiden. Op elk dak zal zich na verloop van tijd een fijne moslaag vormen als gevolg van ongunstige omgevingsfactoren zoals vochtig weer of een gebrek aan zonlicht. Mossen kunnen zo geleidelijk aan de bovenhand krijgen op uw dak en dan is ingrijpen wél noodzakelijk!

De nadelige gevolgen van mos

Structurele schade aan je dakbedekking en dakconstructie

Mossen gedragen zich veelal als een spons. Ze absorberen en houden, afhankelijk van hun soort, grote hoeveelheden water vast. Dit resulteert in de vorming van schimmels, die de structuur van dakpannen kan aantasten. Hierdoor kan insijpeling van water leiden tot een dieperliggend vochtprobleem. Mossen en schimmels gaan vaak hand in hand met algen. Deze zullen je dakpannen ontsieren door zwarte sporen achter te laten.

Verstopping en schade aan dakgoten

Grote stukken mos kunnen afbreken en in je dakgoot terechtkomen. De blokkage die hierdoor in uw afwateringssysteem ontstaat kan leiden tot vochtproblemen en schade aan de dakgoten en afvoerbuizen zelf.

Een verkorte levensduur van uw dak

Mos kan de levensduur van je dak stevig inkorten. De kosten voor een nieuw dak kunnen hoog oplopen, dus je kan deze werken maar best zo lang mogelijk vermijden. Bovendien gaat een goed onderhouden dak zo’n vijftig jaar mee. Reden te meer om het in topconditie te houden.

Een vuil en onverzorgd dak

Voor sommigen oogt het misschien idyllisch, maar de meeste mensen zullen beamen dat mos een nadeel vormt op esthetisch vlak. Je dakbedekking oogt vuil en onverzorgd, waardoor de waarde van uw woning daalt.

content image

Mossen, schimmels en algen zorgen voor structurele schade aan je dak.

content image

Wanneer u de ontmossing overlaat aan een gespecialiseerde dakreinigingsdienst voorkomt u schade aan uw dak.

Is ontmossen schadelijk voor mijn dak?

Regelmatig gaan er stemmen op dat het ontmossen van daken meer structurele schade zou aanrichten dan het mos zelf. Het gebruik van bijtende schoonmaakmiddelen en de hogedrukreiniger zouden de kwaliteit van de dakpannen aantasten en eerder nadelig zijn voor de levensduur van uw dak. Dit is echter niet het geval wanneer je de reiniging van je dak overlaat aan een professionele dakreinigingsdienst. Zij beschikken namelijk over de juiste expertise en passen hun behandelingsmethode aan naar gelang de soort dakbedekking.

Vraag vandaag nog uw gratis diagnose aan en ontvang een korting van 6%!

Hoe gaat ontmossing in zijn werk?

Analyse van uw dak

Eerst vindt een grondige inspectie plaats waarbij de conditie van de dakbedekking wordt beoordeeld. Men gaat na over welk type vervuiling én welke soort dakpannen het gaat. Op basis hiervan vindt al dan niet een eerste reiniging plaats voor men overgaat tot de eigenlijke ontmossing.

Reiniging

Het mos wordt vervolgens verwijderd met een hogedrukspuit met vuilfrees.  Hierbij wordt de druk van het water voortdurend gecontroleerd om zo beschadiging te voorkomen. Ook wordt er gekozen voor een reinigingsproduct dat geschikt is voor jouw dakbedekking.

Desinfecteren

Om de laatste sporen van het mos te verwijderen en het teruggroeien ervan tegen te gaan, brengt men een desinfecterend middel aan op het dak.

Coaten of impregneren

Afhankelijk van de staat van je dakbedekking wordt er tot slot gekozen voor coaten of impregneren. Bij dakpannen die door het mos en de reiniging poreuzer zijn geworden, is dit de ideale oplossing om ze opnieuw te verstevigen. Wanneer de pannen er ondanks de reiniging niet langer mooi uitzien is coaten de beste oplossing, Zijn de pannen nog wel mooi, dan kan men opteren voor impregnatie.

content image

Na een grondige inspectie wordt het mos verwijderd met een hogedrukspuit met vuilfrees.

Vraag vandaag nog je gratis dakdiagnose aan!

Indien je nu beslist ontvang je bovendien een korting van 6%.

Voor renovatiewerken zoals de ontmossing en reiniging van gevels en daken geldt in Vlaanderen een verlaagd BTW-tarief. Snelle beslissers krijgen dus naast een gratis diagnose van hun dak ook de BTW cadeau!

Vul hiernaast je gegevens in en één van onze experten in jouw buurt neemt zo spoedig mogelijk contact met je op.

arrow down