Komt mijn woning in aanmerking voor spouwmuurisolatie?

Indien je woning gebouwd is tussen 1920 en 1990 is de kans groot dat ze voorzien is van spouwmuren zonder isolatie. De spouw is een ruimte van 3 à 6 cm tussen twee muren, die kan worden gevuld met isolatie.

Woningen gebouwd vóór 1920 hebben geen spouw en kan men enkel isoleren door andere vormen van gevelisolatie toe te passen.

Hoe werkt het?

Het isoleren van spouwmuren maakt je huis energiezuinig. Dit is goed voor je energierekening, maar ook voor je gezondheid en  het milieu!

Spouwmuurisolatie wordt best door een gespecialiseerd isolatiebedrijf aangebracht. De isolatie wordt via gaatjes in de voegen in de spouwmuur ingebracht. Achteraf worden deze gaatjes opnieuw dichtgemaakt in dezelfde kleur als de oorsprongkelijke voeg.

Het grote voordeel van spouwmuurisolatie is dat er geen sloopwerk of hinder aan te pas komt. Bijgevolg is het mogelijk de isolatie op minder dan één dag te installeren en dit komt de prijs ten goede.  

De terugverdientijd van spouwmuurisolatie bedraagt zo'n 2 à 5 jaar, afhankelijk van de omvang van de werken.

content image

Soorten spouwmuurisolatie

content image

Glaswol

De meeste mensen kennen glaswol onder de vorm van isolatierollen die gebruikt worden voor dakisolatie. In het geval van spauwmuren wordt er gebruik gemaakt van glaswol in de vorm van vlokken. Het voordeel van glaswol is dat hets relatief goedkoop is en een hoge isolatiewaarde heeft. Bovendien is het ook brandveilig.

content image

Steenwol

Steenwol kan je vergelijken met glaswol, maar met een iets lagere isolatiewaarde. Een voordeel is dan weer dat steenwol ook geluidswerend is. Prijs/kwaliteit valt steenwol jammer genoeg iets duurder uit. Door zijn natuurlijke aard trekt het ook gemakkelijker ongedierte aan te trekken

content image

PUR Schuim

PUR schuim is vochtwerend, heeft een goede prijs/kwaliteitsverhouding en vult in tegenstelling tot andere materialen moeiteloos het kleinste kiertje. Een nadeel van PUR-schuim is dat het moeilijk te recycleren is. Bovendien bevat het stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid.

content image

EPS Parels

Deze witte, zilvergrijze of zwarte polystyreen korrels scoren qua geluidsisolatie en brandveiligheid iets lager dan glas- en steenwol. Ook in het geval van afdichting van kieren is EPS minder geschikt. Daar staat wél tegenover dat EPS parels een stuk milieuvriendelijker zijn en vochtregulerend werken. Het risico op vochtproblemen neemt hierdoor aanzienlijk af.

Premies en bonussen

Premie van je netbeheerder

Voor spouwmuurisolatiewerken met een eindfactuur in 2018 bedraagt de premie 5€ per m2  geïsoleerde oppervlakte. 

Verbeteringspremie

Als uw woning minstens 25 jaar oud is, maak je aanspraak op een verbeteringspremie ter waarde van 1500€. 

Totaalrenovatiebonus

Vanaf 3 investeringen heb je recht op 1.250€ en bij 7 investeringen op maar liefst 4.750€ totaalrenovatiebonus. 

Verlaagd BTW-tarief

Wanneer je woning ouder is dan 10 jaar, heb je recht op een verlaagd BTW-tarief en betaal je slechts 6% in plaats van 21% BTW. Bovendien krijg je deze 6% terugbetaald als je de spouwmuurisolatie laat uitvoeren door één van onze leveranciers.

content image

Vraag je gratis diagnose aan!

Spouwmuurisolatie biedt heel wat voordelen maar kan helaas niet bij elke woning worden toegepast. 

Bij een verkeerde constructiewijze of minder geschikte bouwmaterialen, zoals geglazuurde bakstenen of een geschilderde gevel kunnen na het plaatsen van spouwmuurisolatie vochtproblemen optreden.

Daarom is het aangewezen om eerst een diagnose te laten uitvoeren op de te behandelen muren door een professionele isolatiedienst.

HouseProtec en zijn partners bieden je gratis en vrijblijvend zo'n diagnose aan.

arrow down